17 juni 2006

Oranje shirtjes, Wilhelmus: beetje behouden


Bij de transitie van monarchie naar democratie zijn belangrijke weerstanden: de emotionele verbondenheid aan zaken als oranje sportshirtjes, het Wilhelmus en koninginnedag. NB het gaat hier niet om emotionele verbondenheid aan de Nederlandse monarchie! Die blijkt een betrekkelijke fictie. De begaanheid met genoemde oranje-zaken blijkt te betreffen: begaanheid met traditie, volksfeestgezelligheid, verbondenheidsgevoelens, het ervaren van de samenleving enzovoorts.
Het is belangrijk om dit vast te stellen omdat er uit blijkt dat in de Republiek Nederland dezelfde gevoelens gewoon kunnen voortbestaan. Dit verbaast niet maar het is wel noodzakelijk dit ons nog even te realiseren. Buitenlandse Republieken doen bepaald niet onder voor ons monarchietje op dit gebied. De 14-juli-parades in Parijs inclusief militaire colonnes en straalvliegtuigescadrons zijn een voorbeeld van dichtbij.
Dus los van of je hiervan zelf erg geniet, of als serieus anarchist terecht überhaupt verwerpt, zijn symptomen van niet al te ernstige nationaliistische Nederlandse gevoelens niet het eigendom van de monarchie maar blijven ook in de Republiek Nederland bestaan.

Nadat we dit hebben aanvaard volgt de vanzelfsprekende vraag: WAT doen we met de kleur oranje, wat doen we met de tekst van het Wilhelmus, wat doen we met 30 april. Dat sporters een shirtje nodig hebben is duidelijk, volksliederen afschaffen is een ander project, volgt misschien ooit later, een algemene feestdag kan ook voortgezet worden. Voorstel op dit moment is: oranje sportshirtes en de leeuw gewoon handhaven, van volkslied de muziek handhaven maar tekst enigszins wijzigen en 30 april loslaten en alles zetten op 5 mei, dag van de vrijheid. Korte toelichting, later meer:
- oranje handhaven: oranje is een kleur, connotaties: voetbal, hele tijd niks, de Oranjes, en wanneer de Republiek er is: een herinnering aan het verleden van Nederland dat we inmiddels ontstegen zijn. Praktisch gezien is dit een heel goede oplossing vooral ook, en moreel dus niet zwak.
- Wilhelmus: omzelfde redenen als oranje kan muziek gehadhaaft, bij gelegenheid van de instelling van de Republiek kan de tekst door een bij massa en deskundigen in hoog aanzien staand klein groepje tekstdichters verbeterd worden: iets meer over vrijheid in plaats van archaïsche aanhankelijkheid, kortom iets stoerder dan nu niet dat laffe gezemel dat er nu staat
- 30 april: 5 mei moet natuurlijk gewoon wel elk jaar nationale feestdag zijn, welke nul heeft bedacht dat dat eens in de vijf jaar moest, alsof niet ook voor hem of haar mensen gestorven zijn bij de bestrijding van overheersers. Een lage daad die getuigde van zeer laag moreel besef. Enfin, avond 4 en dag van 5 mei dus nationale feestdag, niet meer de verjaardag van een volkomen willekeurige persoon die ooit op diedag jarig pleegde te zijn.

(Als je het zo weer opsomt: wat is de huidige situatie toch genant!)

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Meer dan over hoedjes en toeters moet er op deze site nagedacht worden over het broodnodig aan te passen Staatsrecht.
Van de PvdA moet je het dezer dagen in ieder geval niet hebben. Bos knijpt z'n keel dicht met een das voordat hij bij de majesteit z'n advies komt geven. Dat overigens op een belangrijk punt niet wordt opgevolgd! Geen snelle verkiezingen, zoals 'links' had gewild. Huisvriend van Beatrix Tjeen Willink zei dat het nu ging om tempo maken en dat dat ook gebeurde. Oorverdovende stilte vervolgens. Er wordt geen tempo gemaakt. Kabinet mag nog eens lekker zogenaamde successen breed gaan uitmeten, met dank aan de wereldeconomie. De koningin eens flink aanpakken op dit punt. Vooralsnog helemaal niks gehoord. Misschien zijn ze hun argumenten aan het tellen.
Maar goed, hoe zou het moeten gaan als er geen koningin was? Wie neemt het voortouw tijdens zo'n patstelling van afgelopen tijd. Een hoogleraar staatsrecht, commissie van Wijzen, ministers van Staat?

3 juli 2006 om 11:47  

Een reactie posten

<< Home