31 maart 2006

'Klootzak' en trendbreuk

Eerst over de 'klootzak', aan het eind over een belangrijke trendbreuk.

Zo'n staatsbezoek is een mooie graadmeter. Is er nog misplaatst respect voor de monarch en gevolg? Dat valt tot nu toe niet tegen. De meeste media besteden aandacht aan het staatsbezoek. Dat is op zich nadrukkelijk niet een positief feit, maar als verzachtende omstandigheid mag gelden dat het natuurlijk om een pikant bezoek gaat vanwege het feit dat het hier gaat om een bezoek aan het vaderland van de door de monarchisten beoogde Koningin. DAT er aandacht is, is dus op zich niet positief, maar de aandacht DIE er is is opvallend niet-monarchistisch-gezind. Het veelbekeken NOS-journaal toonde en noemde de geringe belangstelling in Arentiniƫ, het meldde de kritiek van mensenrechtenorganiaties op het programma en liet dat laatste vergezeld gaan van een Dwaze moeder die, excuus de originele Spaanse bewoording ontging mij, de vader van de door de monarchisten beoogde Koningin volgens de ondertiteling bestempelde als 'een klootzak'. Van misplaatst respect dus geen sprake bij het NOS-journaal dat in het verleden toch gekenmerkt kon worden als speelbal van de Oranjetjes.
Ook de NRC bood vandaag op pagina twee nog aandacht aan het bezoek, met behalve een korte tekst een foto van de vrouw van de president van Argentiniƫ gezeten naast Maxima. We zien Maxima staren en zich beseffen dat ze ondanks haar poging maatschappelijk omhoog te trouwen in haar vaderland toch als minkukel gezien wordt.
Opvallend in de NRC nog: De president zal de aanbieding van het cadeau van het Nederlandse volk (hoeveel deed u in de envelop?) niet bijwonen. 'Woordvoerder Breedveld van de Rijksvoorlichtingsdienst zei zich niet te kunnen ehrinneren dat eerder tijdens een staatsbezoek een gastheer een door het bezoekend land aangeboden evenement heeft overgeslagen. De koninklijke familie heeft volgens Breedveld laconiek gereageerd op de afzeggingen.' Tsja, sta je dan met dat cadeau, en al die dansers.
Maar belangrijk is het wel: een trendbreuk: de buitenlandse regeringsleiders vertikken het nog langer voor zo'n oubollig instituut warm te lopen, ze willen serieus genomen worden en niet door een door erfopvolging opgeborrelde vrouw toegesproken worden.


Artikel in de NRC-krant met kop
Weinig hoffelijke ontvangst in Buenos Aires is door de internetredactie onder een andere kop geplaatst (op verzoek van de RVD?, hoe sterk is de ruggegraat van de NRC?): klik hier.

Het journaal van vandaag is nog te zien via Uitzending gemist (start item bij tijd 6:20 ongeveer, nogal lang item, maar kijk vooral nog even vanaf 11.58: het meisje dat op de vraag "Koningin Beatrix?" antwoord: "No", en dat het NOS-journaal dat ook weer uitzend: prima.
Het 'Klootzak'-journaal van donderdag 30 maart is hier terug te zien.